Robrecht maakt komaf met verplichte en te hoge voorschotfacturen voor energie

Publicatiedatum

Tags

Vlaanderen

Auteur

Robrecht Bothuyne

Deel dit artikel

Hoge voorschotfacturen voor elektriciteit en aardgas zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Onze Kruisemse volksvertegenwoordiger, Robrecht Bothuyne, zorgde ervoor dat sinds 1 april 2022 grote energieleveranciers verplicht zijn om ook contracten aan te bieden zonder voorschotten aan te bieden. Mensen krijgen dan enkel maandelijks het reële verbruik gefactureerd. 

Bothuyne: ‘Dat is maar logisch; je betaalt wat je verbruikt. En geen cent meer. Als je energie bespaart, heb je daar meteen ook profijt van.’ Steeds meer Vlamingen maken hier gebruik van. Tot en met oktober zijn al 58.132 mensen voor elektriciteit en 33.783 voor aardgas overgeschakeld op een maandafrekening. Meer dan 100.000 contracten dus!

Maar toch is het nog steeds een te beperkt fenomeen. Nochtans hebben veel Vlamingen door de hausse van de energieprijzen vorig jaar nu veel te hoge voorschotfacturen. Een contract dat het reële verbruik afrekent, maakt definitief komaf met te hoge voorschotten. Voorschotfacturen zijn dus niet meer verplicht. Enige voorwaarde is dat je over een digitale meter beschikt. Die kan je nu gratis aanvragen bij Fluvius. Het grote voordeel van de maandelijkse afrekening is dat je precies betaalt voor wat je verbruikt. Je voorkomt een onvoorspelbare eindfactuur die een heel jaar omvat. Omdat je geen voorschot meer betaalt, loop je ook niet het risico om betaalde voorschotten kwijt te spelen wanneer de energieleverancier failliet zou gaan. De keerzijde is natuurlijk dat die maandelijkse afrekening afhangt van het seizoen. In de wintermaanden zal je veel meer betalen dan in de zomer, omdat je verbruik dan hoger ligt.

Bothuyne: ‘Voordeel is toch wel dat wie inspanningen doet om energie te besparen dit ook onmiddellijk voelt en zo lagere facturen krijgt. Wie zuinig omspringt met energie wordt beloond.’ Dit jaar zijn het enkel de 5 grootste energieleveranciers die deze optie moeten aanbieden. Robrecht Bothuyne: ‘Ook kleine leveranciers zouden dit aanbod moeten doen. Minister Demir heeft toegezegd dit vanaf 1 januari voor elke leverancier te verplichten. Zo kan straks elke Vlaming bij elke energieleverancier afscheid nemen van hoge voorschotten en naar afrekening op maandbasis overschakelen.’

Op https://www.vlaanderen.be/maandafrekening-voor-elektriciteit-en-aardgas wordt alle informatie met betrekking tot maandfacturatie samengebracht. Via de V-test kunnen afnemers continu het huidig aanbod aan contracten voor elektriciteit en aardgas met maandafrekening terugvinden. Op de resultatenpagina van de V-test kan men via de filters kiezen voor ‘maandelijks afrekenen’. Die optie is terug te vinden bij ‘Facturatie’ onder de vraag ‘Hoe vaak wil je betalen voor jouw energie?’.  

Bothuyne: ‘Ik pleit nu voor een grootschalige campagne om deze manier van factureren beter bekend te maken. Elke leverancier zou deze optie ook standaard op de factuur moeten vermelden.’

Nieuws

Heraanleg Ouwegemstraat en Landegemstraat

In de Kruisemse deelgemeente Ouwegem wordt een nieuwe fase van de heraanleg van het dorp aanbesteed. Schepen van Openbare Werken Robrecht Bothuyne (CD&V): “Concreet heeft de gemeenteraad het bestek goedgekeurd voor de opdracht ‘Wegen- en rioleringswerken Ouwegemstraat – Landegemstraat’. Het gaat om 2 straten pal in de dorpskern, letterlijk in de schaduw van de kerktoren.”

Nieuwe jeugdsite voor Kruisem

Op de gemeenteraad werd het aanbestedingsdossier over de nieuwe jeugdinfrastructuur in Kruishoutem goedgekeurd. Hiermee komt op de site van de bekende ‘witte villa’ naast de sporthal in de Woestijnestraat een gloednieuwe site voor buitenschoolse opvang, kinderopvang, vakantie- en speelpleinwerking.

Kies zekerheid

Zondag kiezen we wie ons in het Vlaams parlement gaat vertegenwoordigen!
Kies zekerheid.
Kies Bothuyne Robrecht.