Kruisem en de Vlaamse Ardennen scoren bij het activeren van leefloners!
In Kruisem zijn dubbel zoveel leefloners dan voorzien toegeleid naar werk. Ook in heel wat andere gemeenten in de regio werden sterke resultaten geboekt.
Het energieprestatiecertificaat (EPC) is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (cd&v) opvroeg, blijkt dat tegelijk het aantal uitgereikte EPC’s op jaarbasis deze legislatuur meer dan verdubbelde, maar ook dat het aantal klachten sterk toenam.
Het energieprestatiecertificaat wint aan belang. Het is al zowat 15 jaar verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen. Lang was het een zuiver informatief document, dat de geïnteresseerde koper of huurder inzicht moest geven op het energieverbruik en de bijhorende factuur. Dat veranderde deze legislatuur doordat de Vlaamse regering premies en renteloze leningen koppelde aan het EPC. Daarnaast bepaalde het EPC ook tijdelijk de mate van maximaal toegelaten indexering van de huurprijs. Sinds vorig jaar bepaalt het label ook of u al dan niet verplicht moet renoveren binnen de vijf jaar na aankoop. Het EPC heeft dus steeds meer (financiële) waarde.
Dat laat zich ook zien in het aantal opgemaakte EPC's. In totaal zijn er in 2023 213.571 EPC’s opgemaakt, meer dan een verdubbeling op 5 jaar tijd ten opzichte van de 96.570 EPC’s opgemaakt in 2019.
Deze toename is deels te verklaren door de introductie van het EPC voor niet-residentiële gebouwen begin 2023. Zo waren er vorig jaar 12.908 schoolgebouwen, openbare gebouwen, bedrijfsgebouwen, winkels,… die een nieuw EPC-NR kregen. Het merendeel van de EPC's betreft echter nog steeds woningen. In 2023 hebben 1.817 energiedeskundigen type A gezamenlijk 176.783 residentiële EPC's opgesteld. Daarnaast hebben ze ook bijna 24.000 EPC's voor gemeenschappelijke delen van appartementen opgesteld, ook een verplichting die deze legislatuur is ingevoerd.
Veel scherper nog dan de stijging van het aantal EPC’s is de stijging van het aantal klachten. Vorig jaar waren er maar liefst 373 klachten. Dat is een stijging van bijna 600%. In 2022 waren er nog maar 63 klachten, het jaar ervoor 39 en in 2020 slechts 27. Dit is een belangrijk signaal dat de kwaliteit van het EPC beter kan en moet.
Bothuyne: ‘Aangezien het belang en de financiële implicaties van het EPC steeds groter worden, is het noodzakelijk om altijd een goede kwaliteit te garanderen. En daar zijn heel wat initiatieven voor genomen. Maar meer is mogelijk.’
Er is reeds een uitgebreid ondersteunend kader voor de energiedeskundigen. Dat bestaat uit een uitgebreid inspectieprotocol met uitgewerkte praktijkvoorbeelden, er zijn automatische waarschuwingen en foutmeldingen in de software, er is ook een ondersteunende helpdesk waar energiedeskundigen terechtkunnen. Verder is er jaarlijks een verplichte permanente vorming.
Intussen werd de handhaving op de kwaliteit van het EPC ook intensiever gemaakt. De kwaliteit van de EPC’s wordt sinds dit voorjaar al op basis van steekproeven en na klachten sterker gecontroleerd. Sinds vorig jaar is het aantal controleurs verdubbeld en zijn er zo 10 aan de slag. Energiedeskundigen die herhaaldelijk fouten maken, worden sinds begin dit jaar zwaarder gesanctioneerd. Er worden hogere boetes uitgeschreven en erkenningen worden geschorst. Hoe dan ook blijft de positie van een energiedeskundige kwetsbaar; men werkt op een vrije markt met veel concurrentie en voor de klant hangt er financieel veel af van de EPC-waarde.
Bothuyne: ‘Energiedeskundigen werken op een vrije markt, met een vrije prijszetting. Dat laat toe om hen gemakkelijk onder druk te zetten. Als we werken met een vaste prijszetting per vierkante meter, gecorrigeerd met de leeftijd van het gebouw, dan zou dat al een stuk kunnen helpen. Dan kan er geen druk gezet worden op de energiedeskundige.’
Als stok achter de deur, stelt cd&v voor dat wie moedwillig een vals of slecht EPC opstelt, ook aansprakelijk is voor de kosten die dat met zich meebrengt. Bothuyne: ‘Dat gaat zowel over administratieve kosten voor het opmaken van nieuwe EPC’s als over de eventuele geleden schade bij de verkoop van een pand dat eigenlijk niet zo energiezuinig is als beloofd door het EPC.’
EPC’s voor niet residentiële gebouwen zijn nu slechts 5 jaar geldig. Ook al is aan de gebouwen niets veranderd, toch zouden straks voor tienduizenden gebouwen opnieuw EPC’s moeten worden opgesteld. Met alle kosten die erbij horen. Bothuyne: ‘Dat is gewoon onzinnig en een nodeloze kost. Daarom wil cd&v dat deze verplichting er enkel is bij een nieuwe verkoop of verhuur, of na ingrijpende verbouwingen. Zo besparen we veel geld en tijd.’
Ook opvallend: 1 op de 4 erkende energiedeskundigen oefent die functie in de praktijk niet uit. Van de 2357 erkende energiedeskundigen zijn er 550 niet actief. Bothuyne: ‘Wie niet actief is, moet zijn of haar erkenning na een jaar verliezen.’
cd&v stelt 8 maatregelen voor een meer robuust, reproduceerbaar en fraudebestendig energieprestatiecertificaat voor:
In Kruisem zijn dubbel zoveel leefloners dan voorzien toegeleid naar werk. Ook in heel wat andere gemeenten in de regio werden sterke resultaten geboekt.
VDAB is onze arbeidsmarktregisseur; talent op de Vlaamse arbeidsmarkt moet via VDAB de weg vinden naar de vele vacatures in Vlaanderen. Maar ook VDAB, één van de grootste Vlaamse overheidsagentschappen, kampt met problemen. Ziekteverzuim is er daar één van. En 2024 was op dat vlak het slechtste jaar sinds corona. Dat blijkt uit de antwoorden op parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V).
IBO, de Individuele Beroepsopleiding, is al sinds jaar en dag dé Vlaamse tewerkstellingsmaatregel. In 2018 hervormde de toenmalig minister van werk IBO. De ambitie was groot; een verdubbeling van het aantal IBO’s naar 30 000 per jaar.