Recordaantal stroomonderbrekingen en schadevergoedingen uitbetaald door Fluvius

Publicatiedatum

Tags

Vlaanderen

Auteur

Robrecht Bothuyne

Deel dit artikel

Plots geen stroom meer? Lange tijd onderbroken geweest van het elektriciteitsnet? Het komt helaas steeds vaker voor. Nieuwe cijfers op basis van een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (cd&v) wijzen op een verdubbeling op 2 jaar tijd. Wegeniswerken, aanleg van fiber, modernisering van de riolering, …. zijn vaak aanleiding van stroomonderbrekingen. Fluvius moet gedupeerden van een niet-geplande stroomonderbreking van minstens vier uur een schadevergoeding uitbetalen.

Ons elektriciteitsnet is erg betrouwbaar, zeker, doch soms loopt het mis. Bij werken kunnen er onderbrekingen ontstaan, ook bij (her)of nieuwe aansluitingen kan het fout gaan en de elektriciteit een tijd onderbroken zijn.

Het aantal huishoudelijke onderbrekingen steeg aanzienlijk in 2023. Vorig jaar waren er in Vlaanderen 11.694 onderbrekingen in de stroomvoorziening. Dat is 20% meer dan in 2022. Robrecht Bothuyne: ‘In de eerste zes maanden van 2024 zitten we al aan 9883 onderbrekingen. Als de trend zich doorzet in de tweede jaarhelft spreken we over een verdubbeling op 2 jaar tijd. Dit is toch verontrustend.’

Qua niet-huishoudelijke klanten zien de onderbrekingen stijgen; van 2021 en 2023 steeg het aantal onderbrekingen met 11%.

Een niet aangekondigde stroomonderbreking kan je recht geven op een vergoeding. De vergoeding bedraagt 35 euro voor een gezin, voor elke bijkomende periode van vier uur komt daar 20 euro bij. Deze bedragen worden verdubbeld als de onderbreking plaatsvindt in de winterperiode (van 1 december tot 1 maart), afhankelijk van de weersomstandigheden kan die periode verlengd worden.

Voor de niet-huishoudelijke netgebruiker bedraagt de vergoeding 20% van het bedrag overeenkomstig de distributiekosten voor de maand die voorafgaat aan de maand waarin de onderbreking zich heeft voorgedaan, met een minimum van 35 euro. Dat bedrag wordt vermeerderd met de helft van het bedrag, met een minimum van 20 euro, voor elke bijkomende periode van vier uur.

Robrecht Bothuyne: ‘De bedragen zijn al 10 jaar onveranderd. Dit is niet logisch in tijden van hoge inflatie. Daarom stelt cd&v voor deze bedragen te indexeren. De schadevergoeding zou in plaats van 35 euro meteen 50 euro moeten bedragen.’

Dit alles geeft ook aanleiding tot een recordaantal uitbetaalde schadevergoedingen. In 2023 waren dat er zelfs 64% meer dan het jaar ervoor. In 2023 werden er 8.822 uitbetalingen gedaan aan huishoudelijk afnemers, voor een totaalbedrag van 601.226,34 euro. Bothuyne: ‘Voor de eerste zes maanden van dit jaar werden reeds 5871 huishoudelijke afnemers uitbetaald en dat voor een totaalbedrag van 485.806,26 euro. Ook hier zien we dit jaar dus recordcijfers.’

Wie een schadevergoeding wil, moet dit aanvragen via de website van Fluvius of telefonisch bij de netbeheerder. Robrecht Bothuyne: ‘in feite is dit vrij omslachtig. Het zou logisch zijn om de schadevergoeding automatisch toe te kennen. Minister van energie Depraetere wil hier echter niet in mee en verkiest het huidige systeem, om nutteloze betalingen te voorkomen en om ‘bijkomende inzichten in de werking van het stroomnet te verwerven’. Wij zullen de minister echter vragen een dergelijke automatische toekenning toch te onderzoeken; dit kan één van de voordelen zijn van de digitale meter.’

Wie een vergoeding wil aanvragen kan terecht bij https://www.fluvius.be/nl/storingen-en-werken/klachten/fortaitaire-vergoeding.

Nieuws

VDAB bereikt tijdelijk werklozen onvoldoende

De economie slabakt. Dat vertaalt zich ook in hogere tijdelijke werkloosheid. Bedrijven met lagere productie kunnen zo personeel tijdelijk laten genieten van een RVA-uitkering. En eens de activiteiten terig aanzwengelen kunnen de betrokken werknemers onmiddellijk terug ingeschakeld worden. Dit systeem van flexibiliteit is een troef om bedrijven toe te laten periodes van laagconjunctuur te laten overleven. Sinds 2020 is er decretaal voorzien dat VDAB deze tijdelijk werklozen kan contacteren met een aanbod op maat; opleiding en vorming, loopbaanbegeleiding, een aanbod van ander (tijdelijk) werk, stages,… Zo kan optimaal gebruik gemaakt worden van de periode van tijdelijke werkloosheid om de inzetbaarheid van de betrokken werknemer te versterken, via bvb opleiding.

Een warm, hoopvol en ondernemend 2025!

Danilith Nokere Koerse kiest voor nieuwe veilige aankomst

Danilith Nokere Koerse zet een belangrijke stap richting meer veiligheid voor renners en rensters door de aankomst van de wedstrijd te verplaatsen naar een nieuwe locatie.