Openbare verlichting in Kruisem gaat terug aan

Publicatiedatum

Tags

Kruisem

Auteur

Robrecht Bothuyne

Deel dit artikel

Door de scherp stijgende energieprijzen besliste Kruisem om alle openbare verlichting tussen 23.00 u. en 6.00 u. te doven. Deze maatregel heeft, naast een aanzienlijke CO2-besparing, voor een werkelijke besparing van ongeveer 200.000 euro gezorgd. Maar het doven van de openbare verlichting leidt bij burgers ook tot een onveiligheidsgevoel.

Uit de recente inbraakcijfers en veiligheidsgegevens blijkt dat er in de afgelopen 2 maanden in Kruisem 16 inbraken hebben plaatsgevonden. Opvallend is dat het merendeel van deze inbraken overdag of voor 23.00 u. gebeurde, op het moment dat de verlichting nog brandde. Slechts 2 inbraken vonden daadwerkelijk 's nachts plaats. Bij het vergelijken van het aantal verkeersongevallen met gekwetsten vorig jaar toen de openbare verlichting nog niet gedoofd werd en het voorbije jaar, zien we zelfs een sterke daling (van 41 naar 33). We kunnen hieruit voorzichtig concluderen dat het doven van de lichten geen grote of negatieve impact heeft gehad heeft op de criminaliteit en de verkeersveiligheid. Toch willen we niet doof zijn voor de luide roep om ook ’s nachts in verlichting te voorzien.

Er zijn  4.196 lichtpunten in Kruisem welke, indien ze volop branden 1.295.582 kWh per jaar verbruiken. De optie om te doven levert een besparing op van 43%. Door te dimmen en versneld overal ledverlichting te voorzien, kunnen we tegelijk ook nog energie en geld besparen. We streven ernaar om vanaf 1 december terug openbare verlichting te voorzien in die straten die nu al LED-lampen hebben.

De omvorming zal wel enige tijd in beslag nemen om volledig klaar te zijn. Belangrijk is ook dat we als gemeentebestuur dankbaar zijn voor het begrip van de Kruisemnaren. De gerealiseerde besparing van zowat 200.000 euro is belangrijk. Om te vergelijken: dit zorgt ervoor dat we bijna 2 kilometer gemeentewegen kunnen herasfalteren. Het uitgespaarde geld zal de Kruisemnaar ten goede komen!

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport. Het aantal jeugdwedstrijden in de wielersport in Vlaanderen gaat de voorbije jaren te snel in dalende lijn. Daar waar er in 2010 nog ongeveer 345 juniorenwedstrijden en zowat evenveel nieuwelingenkoersen werden ingericht, is dat aantal teruggevallen naar 150 dit jaar.

Danilith Nokere Koerse voor junioren met 13 Belgische en 12 buitenlandse ploegen

Danilith Nokere Koerse voor junioren is ondertussen aan zijn zevende editie toe en wist in die korte tijd een vaste waarde te worden op de juniorenkalender. Zo is de top drie van vorig jaar ondertussen onder dak bij topteams als Visma-Lease a bike, Bahrain Victorious en Soudal-Quickstep. Als internationale UCI-wedstrijd komen niet alleen Belgische, maar ook steeds meer buitenlandse teams af op de wedstrijd die start in Deinze en aankomt op Nokereberg. Dit jaar krijgen de renners 127 kilometer voor de wielen en met niet minder dan 15 kilometer kasseien wordt het een selectief parcours.

Robrecht maakt komaf met verplichte en te hoge voorschotfacturen voor energie

Hoge voorschotfacturen voor elektriciteit en aardgas zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Onze Kruisemse volksvertegenwoordiger, Robrecht Bothuyne, zorgde ervoor dat sinds 1 april 2022 grote energieleveranciers verplicht zijn om ook contracten aan te bieden zonder voorschotten aan te bieden. Mensen krijgen dan enkel maandelijks het reële verbruik gefactureerd.