Door de scherp stijgende energieprijzen besliste Kruisem om alle openbare verlichting tussen 23.00 u. en 6.00 u. te doven. Deze maatregel heeft, naast een aanzienlijke CO2-besparing, voor een werkelijke besparing van ongeveer 200.000 euro gezorgd. Maar het doven van de openbare verlichting leidt bij burgers ook tot een onveiligheidsgevoel.
Uit de recente inbraakcijfers en veiligheidsgegevens blijkt dat er in de afgelopen 2 maanden in Kruisem 16 inbraken hebben plaatsgevonden. Opvallend is dat het merendeel van deze inbraken overdag of voor 23.00 u. gebeurde, op het moment dat de verlichting nog brandde. Slechts 2 inbraken vonden daadwerkelijk 's nachts plaats. Bij het vergelijken van het aantal verkeersongevallen met gekwetsten vorig jaar toen de openbare verlichting nog niet gedoofd werd en het voorbije jaar, zien we zelfs een sterke daling (van 41 naar 33). We kunnen hieruit voorzichtig concluderen dat het doven van de lichten geen grote of negatieve impact heeft gehad heeft op de criminaliteit en de verkeersveiligheid. Toch willen we niet doof zijn voor de luide roep om ook ’s nachts in verlichting te voorzien.
Er zijn 4.196 lichtpunten in Kruisem welke, indien ze volop branden 1.295.582 kWh per jaar verbruiken. De optie om te doven levert een besparing op van 43%. Door te dimmen en versneld overal ledverlichting te voorzien, kunnen we tegelijk ook nog energie en geld besparen. We streven ernaar om vanaf 1 december terug openbare verlichting te voorzien in die straten die nu al LED-lampen hebben.
De omvorming zal wel enige tijd in beslag nemen om volledig klaar te zijn. Belangrijk is ook dat we als gemeentebestuur dankbaar zijn voor het begrip van de Kruisemnaren. De gerealiseerde besparing van zowat 200.000 euro is belangrijk. Om te vergelijken: dit zorgt ervoor dat we bijna 2 kilometer gemeentewegen kunnen herasfalteren. Het uitgespaarde geld zal de Kruisemnaar ten goede komen!