Kruisem en de Vlaamse Ardennen scoren bij het activeren van leefloners!
In Kruisem zijn dubbel zoveel leefloners dan voorzien toegeleid naar werk. Ook in heel wat andere gemeenten in de regio werden sterke resultaten geboekt.
Sinds 1 april 2022 kunnen eigenaars of gebruikers van een lekkende stookolietank terecht bij de vzw Promaz. VZW Promaz fungeert als erkend stookoliefonds dat eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel moet ondersteunen en ontzorgen op kosten van de sector.
Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) vroeg de cijfers op bij minister Brouns (cd&v): ‘Sinds april 2022 werden 2.024 dossiers aangemeld, voor een totale kostprijs van 151.800.000 euro. Alleen al vorig jaar ging het over 765 dossiers die ingediend werden. De gemiddelde saneringskost per dossier is zo’n 75.000 euro. Het is belangrijk dat stookoliegebruikers hier niet voor opdraaien en dat de vervuilde gronden gesaneerd worden. Het fonds is dan ook broodnodig.’
In 85% van de gevallen gaat het om de sanering van een mazouttank bij een woning. De andere dossiers zijn afkomstig van verenigingen, lokale besturen, enzovoort.
1.235 van de aangemelde tanks komen uit Vlaanderen. Naar schatting telt Vlaanderen tussen 6.000 en 9.500 particuliere lekkende stookolietanks. Een kleine 21% is dus al aangemeld. Bothuyne: ‘Mensen met een lekkende tank hebben nog tot morgen, vrijdag 28 februari 2025 om hun dossier in te dienen Het merendeel van de potentieel rechthebbenden hebben nog niks van zich laten horen, waardoor duizenden van de te saneren tanks niet op de radar komt. Als dit niet snel verandert, dreigt het fonds deels zijn doel voorbij te schieten. Daarom doe ik een oproep aan de Vlamingen; indien je sanering nodig hebt, nu je dossier indienen!’
Voor de financiering kan Promaz in eerste instantie terugvallen op een overschot van zo’n 110 miljoen euro in BOFAS, een gelijkaardig fonds dat in het verleden werd opgericht om de verontreiniging door tankstations te saneren. Bothuyne: ‘In totaal zal Promaz voor de uitvoering van alle dossiers en haar werking tot het jaar 2042 ongeveer 400 miljoen euro nodig hebben. Daartoe zal dus nog een extra bijdrage van de sector nodig zijn van 290 miljoen euro.’ Het fonds is gebaseerd op het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Het is de stookoliesector zelf die instaat voor de sanering van vervuilde gronden door lekkende stookolietanks bij particulieren.
Bothuyne: ‘Het is belangrijk nu je dossier aan te melden! Promaz voert op dit moment nog een extra campagne via kranten, sociale media, radio en tv. Alle mogelijk gedupeerden dienen bereikt te worden. Zo kunnen we deze vervuiling voor altijd uit de Vlaamse grond halen. Stuur dus voor middernacht je dossier binnen via https://www.promaz.be/.’
In Kruisem zijn dubbel zoveel leefloners dan voorzien toegeleid naar werk. Ook in heel wat andere gemeenten in de regio werden sterke resultaten geboekt.
VDAB is onze arbeidsmarktregisseur; talent op de Vlaamse arbeidsmarkt moet via VDAB de weg vinden naar de vele vacatures in Vlaanderen. Maar ook VDAB, één van de grootste Vlaamse overheidsagentschappen, kampt met problemen. Ziekteverzuim is er daar één van. En 2024 was op dat vlak het slechtste jaar sinds corona. Dat blijkt uit de antwoorden op parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V).
IBO, de Individuele Beroepsopleiding, is al sinds jaar en dag dé Vlaamse tewerkstellingsmaatregel. In 2018 hervormde de toenmalig minister van werk IBO. De ambitie was groot; een verdubbeling van het aantal IBO’s naar 30 000 per jaar.