Nieuwe jeugdsite voor Kruisem

Publicatiedatum

Tags

Kruisem

Auteur

Robrecht Bothuyne

Deel dit artikel

Op de gemeenteraad werd het aanbestedingsdossier over de nieuwe jeugdinfrastructuur in Kruishoutem goedgekeurd. Hiermee komt op de site van de bekende ‘witte villa’ naast de sporthal in de Woestijnestraat een gloednieuwe site voor buitenschoolse opvang, kinderopvang, vakantie- en speelpleinwerking.

Door het gebouw in te plannen naast de sporthal en tegenover het omnisportterrein en het speelplein, wordt een geïntegreerde jeugd- en sportsite gecreëerd. Schepen voor Patrimonium en Openbare Werken Robrecht Bothuyne (CD&V): “We mikken op multifunctioneel gebruik en op synergie tussen de sporthal en het nieuwe jeugdcomplex. Onze jeugd krijgt eigenlijk een site met alle mogelijkheden voor sport en ontspanning. Onze gezinnen krijgen dan weer alle opvang-  en vakantie-activiteiten op één plek; sportkampen speelpleinwerking, kinderopvang, buitenschoolse opvang, enzovoort komen op één moderne site terecht.”

De mobiliteit zal ook anders georganiseerd worden. Schepen Bothuyne: “Zo zal de brede Stefaan de Jonghestraat ‘geknipt’ worden en wordt het deel tussen het omnisportterrein en speelterrein onthard en geïntegreerd in die speel- en sportzone. Er komen ook voldoende parkeervoorzieningen, fietsenbergingen en kiss- en ride-zones om toe te laten dat kinderen en jongeren veilig naar de site kunnen.”

Het ontwerp is van de hand van de Kruisemse architect Stan Vandriessche. De aanbesteding die nu is goedgekeurd omvat alle aspecten van het energiezuinige gebouw. Later wordt nog eens apart de omgevingsaanleg aanbesteed. Daar wordt onder andere heel wat groen voorzien; speelnatuur, met ruimte voor water.

Het gebouw heeft 3 grote delen; er is 325 m² voor de speelpleinwerking en vakantieopvang, 380 m² voor de buitenschoolse kinderopvang en nog eens 125 m² voor een kinderopvang voor 16 kinderen. De drie delen zijn verbonden, maar apart toegankelijk, ook voor mensen met een handicap.

Het project wordt geraamd op 2,5 miljoen euro, exclusief btw. Daarin zit ook een ruim BEO veld (boorgat energieopslag); de verwarming en koeling van het gebouw zal via een energiezuinige warmtepomp op basis van geothermie gebeuren. Die installatie zal later ook gebruikt kunnen worden voor de sporthal die er vlak naast ligt. Op het dak komen dan weer zonnepanelen om zo in de stroom te kunnen voorzien.

Het gemeentebestuur hoopt de werken dit najaar op te starten en klaar te zijn voor de zomer van 2026.

Nieuws

Heraanleg Ouwegemstraat en Landegemstraat

In de Kruisemse deelgemeente Ouwegem wordt een nieuwe fase van de heraanleg van het dorp aanbesteed. Schepen van Openbare Werken Robrecht Bothuyne (CD&V): “Concreet heeft de gemeenteraad het bestek goedgekeurd voor de opdracht ‘Wegen- en rioleringswerken Ouwegemstraat – Landegemstraat’. Het gaat om 2 straten pal in de dorpskern, letterlijk in de schaduw van de kerktoren.”

Kies zekerheid

Zondag kiezen we wie ons in het Vlaams parlement gaat vertegenwoordigen!
Kies zekerheid.
Kies Bothuyne Robrecht. 

Gebruik kortingbon voor energiezuinige toestellen verdrievoudigd

Iedereen die recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit of gas kan bij netbeheerder Fluvius een kortingsbon aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige diepvriezer, wasmachine, koelkast, of droogkast. Zo’n bon heeft een waarde van 250 euro en is 2 jaar geldig. Robrecht Bothuyne (cd&v): ‘er zijn een recordaantal aanvragen: in 2023 werden 56317 kortingsbonnen aangevraagd, vier keer zoveel als in 2021. Vanaf dit najaar wordt een online-platform gelanceerd dat de bonnen automatisch kan toekennen aan wie in aanmerking komt. De doelgroep verruimt vanaf dan ook. 1 Vlaming op 5 kan zo een kortingbon van 250 euro krijgen voor een energiezuinig huishoudtoestel!’