Denderstreek verdient én krijgt Europese centen voor regio!

Publicatiedatum

Auteur

Robrecht Bothuyne

Deel dit artikel

De mensen in de Denderstreek zijn vandaag Vlaams kampioen pendelen. Heel wat bedrijven trokken weg uit de streek en nieuwe investeringen vonden moeilijk hun weg. Daardoor zijn mensen erg lang onderweg naar het werk. Heel wat mensen willen niets liever dan een job dichter bij huis. Het Denderplan zet in op werk dichtbij huis, zodat mensen meer tijd hebben voor hun familie, vrienden en hobby’s.

Een andere uitdaging is de grote diversiteit. De Denderstreek werd de afgelopen jaren in een sneltempo diverser. Het Denderplan wil oude en nieuwe bewoners van de Denderstreek deel laten uitmaken van dezelfde gemeenschap. Zorgen dat buren elkaar begrijpen en dat scholen een motor zijn van integratie en welvaart.

Een aantal speerpunten uit het Denderplan:

  1. Een eigen economische visie op de Denderstreek om werkgelegenheid dicht bij huis te creëren. Een eerste stap werd gezet met de erkenning van de Denderstreek als ‘ontwrichte zone’. We willen de regio in aanmerking laten komen voor meer Europese steun en rond de verschillende voedingsbedrijven in de streek een ‘food valley’ uitbouwen.
  2. Werk maken van brede scholen, die nauw samenwerken met middenveldorganisaties en wijkwerkingen. Zo krijgen kinderen kansen en wordt ouderbetrokkenheid gestimuleerd. We willen ook een engagementsverklaring om de band tussen scholen en ouders te versterken.
  3. Meer controle over migratie met aanklampende integratie van alle nieuwkomers en aanklampende terugkeer voor wie onwettig in ons land is
  4. Wonen betaalbaar maken door het aanbod op de woningmarkt te verhogen en in te zetten op renovatie. We zorgen dat wie niet veel eigen inbreng heeft bij het aangaan van een woonlening, voor 100% kan lenen met overheidswaarborg
  5. Ruimer inzetten op integratie dan via de klassieke inburgeringstrajecten. Méér middelen voor lokale besturen om aan nabije en toegankelijke participatie en gemeenschapsvorming te werken. Daarnaast moeten ook nieuwkomers uit Brussel of Wallonië in de Denderstreek aangemoedigd worden om Nederlands te leren door voldoende aanbod aan lessen.
  6. Grote uitdagingen vragen grootse maatregelen. We hervormen van het Denderfonds tot een volwaardig Reconversieplan met voldoende middelen om te investeren in lokale tewerkstelling en integratie.

Nicole de Moor: “Er wordt vaak over de Denderstreek gesproken, maar niet genoeg mét mensen uit de Denderstreek zelf. Dat is wat we de afgelopen maanden wél gedaan hebben. Er zijn veel uitdagingen in de Denderstreek op vlak van integratie, economie en samenleven, maar er is ook enorm veel potentieel. Dat potentieel willen we naar boven halen met ons Denderplan. Bij ons geen doemdenken maar een positief en constructief plan.”

Robrecht Bothuyne: “De Denderstreek krijgt nu 10 miljoen euro van de Vlaamse regering om te investeren in ondernemerschap en mobiliteit. Dat zal zorgen voor een boost in de economische ontwikkeling van de regio. Deze impuls zal de Denderstreek weer haar natuurlijke glans teruggeven. Wij willen straks een stap verder met een heus Europees steunprogramma voor de regio. Daar gaan we werk van maken!”

 >> Het Denderplan raadplegen? Dat kan hier.

Nieuws

Danilith Nokere Koerse zorgt voor feestelijke start in Deinze

Op woensdag 19 maart start de tiende editie van Danilith Nokere Koerse op de Markt in Deinze. Zowel de mannen als de vrouwen beginnen daar aan hun koers. Het belooft een feestelijke dag te worden!

cd&v wil Vlaamse wielersport opkrikken met nieuw ‘koerspact’

Wielrennen is niet enkel een volkssport met een rijke geschiedenis in Vlaanderen, het is ook de meest beoefende individuele sport in onze regio. Desondanks verliest de sport steeds meer aan populariteit, zeker bij de jeugd. Zo daalt het aantal wedstrijden voor jeugdwielrenners de laatste jaren aanzienlijk, en daar willen Vlaams parlementsleden Robrecht Bothuyne en Gilles Bultinck (cd&v) iets aan doen. Ze roepen de Vlaamse regering op om extra maatregelen te nemen om de toekomst van de sport te verzekeren. Met een nieuw ‘koerspact’ tekenen ze de beleidslijnen uit die de populariteit van de sport weer moeten doen opkrikken. 

Danilith Nokere Koerse: deelnemersveld gekend!

Danilith Nokere Koerse groeit. Voor het eerst zijn er bij de mannen 10 Word Tourteams aan de start. Daarnaast ontvangen we 9 Procontinentale teams en 1 continentaal team, Tarteletto-Isorex, met roots in de streek. We kiezen bewust niet om met 25 teams te rijden, maar beperken het peloton tot 20 teams van 7 renners. Zo garanderen we een veiliger en attractiever verloop van de wedstrijd.