Danilith Nokere Koerse voor junioren met 13 Belgische en 12 buitenlandse ploegen

Publicatiedatum

Auteur

Robrecht Bothuyne

Deel dit artikel

Danilith Nokere Koerse voor junioren is ondertussen aan zijn zevende editie toe en wist in die korte tijd een vaste waarde te worden op de juniorenkalender. Zo is de top drie van vorig jaar ondertussen onder dak bij topteams als Visma-Lease a bike, Bahrain Victorious en Soudal-Quickstep. Als internationale UCI-wedstrijd komen niet alleen Belgische, maar ook steeds meer buitenlandse teams af op de wedstrijd die start in Deinze en aankomt op Nokereberg. Dit jaar krijgen de renners 127 kilometer voor de wielen en met niet minder dan 15 kilometer kasseien wordt het een selectief parcours.

Koersdirecteur Rony De Sloovere: ‘We kregen niet minder dan 54 aanvragen van ploegen voor onze juniorenwedstrijd. In feite hadden we dus 2 wedstrijden kunnen organiseren. Want er mogen slechts 25 ploegen van 6 renners aan de start verschijnen.’

We selecteerden de top van de Belgische juniorenploegen die het kunnen opnemen tegen een selectief internationaal gezelschap. Die andere ploegen komen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Slovenië, Polen. Daaronder zijn twee nationale ploegen; van Polen en Slovenië. Ook zijn er juniorenploegen die deel uitmaken van de structuur van bekende profploegen zoals Decathlon - AG2R La Mondiale of Groupama - FDJ.

De volgende editie van Danilith Nokere Koerse voor junioren wordt op zaterdag 9 maart 2024 verreden. De renners starten om 14u00 in Deinze en worden in Nokere aan de finish verwacht rond 17u00.

Voorzitter Robrecht Bothuyne: ‘Voor de tweede keer is er ook de CAPS Bergprijs. We gaven deze prijs eerder al bij de mannen en vrouwen, en sinds vorig jaar krijgen ook de junioren de kans om die te winnen.’

Aanvallende renners kunnen bij de 3 passages over Nokereberg punten scoren en zo de CAPS bergprijs in de wacht slepen. Bij de junioren is die goed voor een tankkaart ter waarde van 500 euro.

Op dezelfde dag zet Danilith Nokere Koerse ook een kids-editie op, samen met de Vlaamse Wielerschool en de sportdienst van Kruisem krijgen kinderen van 7 tot 12 jaar een eerste ‘koers-ervaring’; met onder andere een behendigheidsparcours en een begeleide rit langs een deel van het parcours van Danilith Nokere Koerse, met finish op Nokereberg!

Bothuyne: ‘Nieuw is dat er nu ook een Nokere Koerse voor kleuters is: in de namiddag is er een loopfiets-parcours in en rond het publieksdorp aan de vip-tent. Deelname is helemaal gratis. Danilith Nokere Koerse is er dus echt voor iederéén!’

Meer info: www.nokerekoerse.be

Nieuws

Gemeenten besparen miljoenen op openbare verlichting… maar investeren er nog meer in.

Tijdens de energiecrisis was het alle hens aan dek om de kosten onder controle te houden. Dat was zo bij gezinnen, maar zeker ook bij lokale besturen. De steden en gemeenten werden plots geconfronteerd met oplopende kosten allerhande, waaronder een uit de pan swingende energiefactuur. Slokop daarin was de openbare verlichting, niet onlogisch; er staan langs Vlaamse wegen bijna 1,2 miljoen straatlampen.

Financiering renovaties stokt: cd&v pleit voor renteloze renovatiekredieten

Vlaanderen staat voor een enorme renovatie-uitdaging. De helft van de woningen is ouder dan 50 jaar. Velen onder hen zijn niet voldoende geïsoleerd of hebben geen efficiënte verwarmingsinstallatie. De doelstelling is; een energiezuinige woning voor elke Vlaming tegen 2050. Maar dan is er een verdrievoudiging van het aantal jaarlijkse renovaties nodig. Vlaanderen voorziet daartoe, naast premies en begeleiding ook renovatieleningen. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) vroeg de cijfers op. En die wijzen erop dat er meer dan één tandje moet worden bijgestoken.

Cd&v Kruisem kiest voor Joop Verzele & Robrecht Bothuyne

Het bestuur van cd&v Kruisem heeft de knoop doorgehakt voor wie lijsttrekker en -duwer wordt bij de lokale verkiezingen in oktober.