Cd&v Kruisem gaat voor forse verjonging!

Publicatiedatum

Tags

Kruisem

Auteur

Robrecht Bothuyne

Deel dit artikel

De Kruisemse cd&v-lijst zal er in oktober helemaal anders uitzien dan vorige keer. Lijsttrekker Joop Verzele en lijstduwer Robrecht Bothuyne waren al aangeduid; maar zij kunnen vandaag al een eerste groep van in totaal 17 nieuwkomers presenteren: ‘zowat 2/3 van de cd&v-lijst zal nieuw zijn. En van die nieuwkomers zijn er heel wat jongeren. We zijn heel trots u vandaag al de eerste groep, de jonge kandidaten, te kunnen voorstellen!’

  • Yann Bellegou (23) is opgegroeid in Kruishoutem, maar heeft nu een stek in Zingem. Hij is industrieel ingenieur en aan de slag als werftoezichter bij Willy Naessens. Tot vorig jaar stond hij in voor de hoofdleiding bij de Kruishoutemse scouts. Nu vind je hem ook terug achter de toog in Jeugdhuis Nuitgang!
  • Tuur Devos (21) woont in Ouwegem, maar is zeer actief in Zingem; onder meer in de leiding van de Scouts. Hij is ook bekend als hoodmoni bij de Speelpleinwerking en is lid van de jeugdraad. Als student rechtspraktijk kent hij de theorie van hoe een gemeente werkt; maar hij is klaar voor de praktijk!
  • Tim Desmet (32) uit Wannegem-Lede is zelfstandig ondernemer; enerzijds als transporteur en anderzijds als landbouwer. Als paardenliefhebber is hij ook voorzitter van één van Kruisems oudste verenigingen: de Sint-Machutusruitersvereniging uit Wannegem! Tim zet zich in om het landelijke karakter van Kruisem te behouden en ondernemerschap te steunen.
  • Emeraude Doom (27) uit Zingem is een bekend gezicht. In Zingem is ze vaak te zien als helpende hand achter de toog bij diverse festiviteiten. In 2023 werd ze Eikoningin en je komt haar tegen op tal van evenementen; binnenkort ook op het podium van toneelvereniging ‘de Kunstlievende Scheldezonen & dochters’. In het dagelijks leven is ze een gedreven leerkracht lager onderwijs!
  • Lien Moerman (29) uit Zingem is een bezige bij. Professioneel is ze actief in het onderwijs. In het verleden was ze actief als leiding bij KLJ Ouwegem, als animator op de speelpleinwerking, is ze vrijwillig ambulancier bij de brandweer, zwemleerkracht en is ze lid van het bijzonder comité van het OCMW van Kruisem.
  • Remi Prévot (19) is student en de jongste op de lijst. Hij is hoofdleider bij Chiro Singa op de Marolle, voetbalt bij KVC Nokere-Kruishoutem en woont in Lozer! Een sportieve aanwinst voor de lijst, die bedrijfsmanagement studeert aan de Arteveldehogeschool.
  • Marie Vaernewyck (21) woont in Lozer en is leidster bij Chiro Vlinderia op de Marolle. Ze was vorig jaar eredame bij de verkiezing voor Eikoningin en werd zo bekend in de hele gemeente. Zij studeert binnenkort af aan de Hogeschool Gent waar zij rechtspraktijk heeft gestudeerd. Als ambitieuze jonge vrouw zal zij in september haar schakeljaar rechten aanvatten aan de UGent. Bovendien is Marie als dochter van een dierenarts nauw verbonden met de landbouw en het plattelandsleven.

Voorzitster Kathelijne Van Betsbrugge: ‘Onze jongste kandidaat is dus 19 jaar. We zetten sterk in op de jeugd! We hebben heel wat jonge mensen op de lijst die hun strepen verdiend hebben bij de vele jeugdverenigingen in onze gemeente. Sociaal engagement is wat hen bindt.’

In juni zal de Kruisemse cd&v de andere nieuwe kandidaten bekend maken. De vernieuwing is hiermee alvast ingezet! Naast Burgemeester Joop Verzele en 1ste schepen en volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne zullen ook schepenen Gerrit Depaepe, Kristof Callens en Sofie Bauters op de lijst staan, net als gemeenteraadsleden Eveline Delbaere, Luc Vandenabeele en Mariska Nachtergaele. Zo wordt de cd&v-lijst een mix van ervaring, verjonging en nieuw talent!

Nieuws

Kies zekerheid

Zondag kiezen we wie ons in het Vlaams parlement gaat vertegenwoordigen!
Kies zekerheid.
Kies Bothuyne Robrecht. 

Gebruik kortingbon voor energiezuinige toestellen verdrievoudigd

Iedereen die recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit of gas kan bij netbeheerder Fluvius een kortingsbon aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige diepvriezer, wasmachine, koelkast, of droogkast. Zo’n bon heeft een waarde van 250 euro en is 2 jaar geldig. Robrecht Bothuyne (cd&v): ‘er zijn een recordaantal aanvragen: in 2023 werden 56317 kortingsbonnen aangevraagd, vier keer zoveel als in 2021. Vanaf dit najaar wordt een online-platform gelanceerd dat de bonnen automatisch kan toekennen aan wie in aanmerking komt. De doelgroep verruimt vanaf dan ook. 1 Vlaming op 5 kan zo een kortingbon van 250 euro krijgen voor een energiezuinig huishoudtoestel!’

Recordaantal EPC’s opgemaakt, maar ook recordaantal klachten!

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (cd&v) opvroeg, blijkt dat tegelijk het aantal uitgereikte EPC’s op jaarbasis deze legislatuur meer dan verdubbelde, maar ook dat het aantal klachten sterk toenam.