De Vlaamse overheid heeft met ‘Mijnverbouwlening’ een eigen lening in het leven geroepen om verbouwers te ondersteunen en renovaties te helpen financieren. Zo kan je tot 60000 euro lenen, zonder extra kosten of hypotheek. Alleen heeft Mijnverbouwlening een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. Er is echter hoop op beterschap.
Met een CO2-uitstoot van 12 megaton per jaar zijn gebouwen verantwoordelijk voor één vierde van alle Vlaamse broeikasgasemissies. 85 procent van die gebouwen zijn (residentiële) woningen. De helft daarvan is ouder dan 50 jaar. En minder dan 10% voldoet al aan de norm voor 2050; een energiezuinig A-label.
Elk jaar zouden gemiddeld 95.000 woningen grondig gerenoveerd moeten worden. Dat zijn er drie keer zoveel als vandaag. Mijnverbouwlening moet de drempel om te renoveren verlagen. Maar de gestegen rentes leidden tot een dieptepunt in het aantal aanvragen. Dat blijkt uit het antwoord van minister Depraetere op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (cd&v): ‘Na een succesvolle start in 2022 en begin 2023, is de vraag gekelderd, omgekeerd evenredig met de gestegen rentes. De overheid vroeg immers evenveel rentes als er premies werden voorzien. Echt absurd.’
In 2024 werden 3782 aanvragen ingediend. Dat leidde tot 2959 toegekende leningen, voor een gemiddeld bedrag van 33724 euro. Dat gemiddeld bedrag is al enkele jaren vrij stabiel. Er werd in totaal voor 126,2 miljoen euro aangevraagd en voor 99,4 miljoen euro toegekend.
Ter vergelijking: in 2022 werden in totaal 1.492 dergelijke leningen toegekend; toen nog renteloos. In 2023 werden er in totaal 9.342 leningen via de MijnVerbouwLening afgesloten. Het totaal geleende bedrag werd zo 359.796.450 euro.
Een oud zeer is de doorlooptijd. Daar is, mits investeringen in IT en mensen, nu aan gewerkt. Gemiddeld duurt het nu 48 dagen om een aanvraagdossier te behandelen. Het maximum zit op 77 dagen in het laatste kwartaal van 2024.
En dit terwijl in het eerste kwartaal de doorlooptijd in de regio Mechelen bvb tot zowat 200 dagen opliep. Dat is natuurlijk veel te lang; alleen al omwille van offertes die vaak al verlopen na een maand. Die doorlooptijd onder controle houden, wordt een uitdaging nu de rente van Mijnverbouwlening terug gedaald is naar 1,5%.
Dit maakt de lening immers terug aantrekkelijker; daar waar wie 60000 euro leende aan 2,75% moest op 25 jaar tijd 22722 euro rente betalen. Nu zakt dat naar 10820 euro.
Bothuyne: ‘Dat maakt MijnVerbouwLening dus echt interessant en een belangrijke stimulans voor wie wil verbouwen. We kunnen dus opnieuw een stormloop op de energiehuizen verwachten.’
Maar ook 1,5% rente is voor de lagere inkomens nog te hoog. Studies wijzen uit dat de laagste 2 inkomensdecielen het moeilijkste tot renovatie kunnen overgaan. Daarom pleit cd&v al langer voor renteloze leningen voor deze doelgroep. Dat is ook afgesproken in het regeerakkoord. De minister heeft nu aangegeven dat ze dit wil realiseren tegen 1 juli van dit jaar. Bothuyne: ‘Belangrijk en goed nieuws voor wie met een beperkt inkomen toch wil verbouwen en een energiezuinige woning wil. De renteloze leningen komen er nu snel aan!’
De afbetaling zou bovendien meer gespreid kunnen worden; zo kan met de gerealiseerde energiebesparing de aflossing worden betaald. Renoveren kan zo haalbaar en betaalbaar worden voor iedereen, zeker als ook MijnverbouwPremie versterkt wordt voor de lagere inkomens.